Carbidschieten blijft op Kerkplein Woerden

WOERDEN - Een voorstel van het college van B en W van Woerden om carbidschieten te verbieden is door een meerderheid van de raad verworpen. Ook wordt de traditie niet onderworpen aan zeer strenge regels. Dat bleek donderdagavond na een hoofdelijke stemming.
Burgemeester Molkenboer wilde de traditie verbieden of in ieder geval aan banden leggen met zeer strenge regels om het risico op ongelukken te verkleinen. Een meerderheid van de gemeenteraad gaat er vanuit dat de carbidschieters na jaren knallen zelf goed weten waar ze mee bezig zijn.
In Woerden wordt carbid geschoten met melkbussen, maar daarbij worden de deksels niet gebruikt. Op de melkbus worden voetballen geplaatst om de bus af te sluiten. De schieters zorgen er zelf voor dat toeschouwers op afstand blijven. De carbidschieters die bij de raadsvergadering waren, toonden zich opgelucht dat ze opnieuw knallend het jaar uit kunnen.
Carbidschieten is een oude traditie die vooral in het oosten van het land populair is, maar op steeds meer plaatsen in opmars is. Als de chemische stof carbid in aanraking komt met water, vormt zich het gas ethyn. Dat wordt aangestoken en geeft vervolgens een luide knal waarbij de deksel of de voetbal meters ver wordt afgeschoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.