Schippers geen atlete van het jaar

UTRECHT - Dafne Schippers is donderdag door de internationale atletiekfederatie (IAAF) niet tot atlete van het jaar uitgeroepen. Die eer in Monaco viel te beurt aan Genzebe Dibaba uit Ethiopië. Schippers stond ook met de Poolse Anita Wlodarczyk op de shortlist voor de verkiezing. Bij de mannen ging de onderscheiding naar de Amerikaan Ashton Eaton.
Schippers maakte in het afgelopen jaar grote indruk met haar wereldtitel op de 200 meter in een Europees record (21,63), het WK-zilver op de 100 meter (10,81) en eerder al een toptijd op de 60 meter indoor (7,05).
Dibaba won de 1500 meter in Peking en brak een maand eerder het wereldrecord op die afstand. Wlodarczyk domineerde het kogelslingeren dit seizoen: ze won alle elf wedstrijden waar ze aan meedeed, werd wereldkampioen en wierp een nieuw wereldrecord: 81.08 meter.

MANNEN

Naast Eaton waren bij de mannen ook Usain Bolt en Christian Taylor genomineerd voor de eretitel. Eaton won in Peking het goud op de

tienkamp in een wereldrecord van 9045 punten. De Jamaicaan Usain Bolt prolongeerde afgelopen zomer zijn wereldtitels op de 100, 200

en 4x100 meter. Hij was al vijf keer eerder wereldatleet van het jaar. Taylor, evenals Eaton afkomstig uit de Verenigde Staten, verraste met de wereldtitel bij het hinkstapspringen met 18,21 meter, de tweede afstand ooit.
Normaal gesproken worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het traditionele atletiekgala in Monaco, dat dit jaar voor 28 november op de agenda stond. De IAAF heeft dat feest echter geschrapt wegens het strafrechtelijk onderzoek van de Franse justitie tegen de van corruptie verdachte oud-voorzitter Lamine Diack.
Schippers behoorde vorig jaar ook tot de drie kandidates die kans maakten op de titel van beste atlete van de wereld. De Utrechtse was
toen niet aanwezig op het gala, omdat ze de voorkeur gaf aan een trainingskamp in Zuid-Afrika. De Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams kreeg toen de onderscheiding.
Schippers verblijft momenteel opnieuw in Zuid-Afrika voor een oefenstage.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.