Burgemeester Woerden: Bestorming door gebrek aan regie

WOERDEN - De gemeente Woerden heeft zaterdag om 12.00 uur een persconferentie gegeven op het gemeentehuis in verband met de bestorming van de noodopvang voor asielzoekers op vrijdagavond.
Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden was bij de persconferentie op het gemeentehuis aanwezig om een toelichting te geven op wat er vrijdagavond heeft plaatsgevonden.

EMOTIONEEL

De burgemeester reageerde aangeslagen op de
. "De reactie van de vluchtelingen op de knallen was heel emotioneel om te zien. De knallen roepen traumatische ervaringen op. De mensen daar komen uit een oorlogssituatie", vertelt Molkenboer. "Men was enorm geschrokken en wilde het centrum verlaten. Gezamenlijk hebben we besloten dat dit geen zin had en dat het veilig genoeg was om de nacht in de opvang door te brengen."
Molkenboer benadrukt dat de vluchtelingen uit Syrië er niet voor niets zijn. "Het land ligt in puin, er valt daar niet meer te leven.'' Toch ziet niet iedereen dat zo. De burgemeester kreeg verschillende mailtjes. Een van deze boodschappen bevatte de tekst: "Geweldige aanval op de vluchtelingen, want de politiek durft het niet te zeggen."

ONACCEPTABEL

Volgens de burgemeester komt van de aangehouden verdachten één uit Harmelen, één uit Woerden, twee uit Lopik, vijf uit Montfoort, één uit Utrecht en van één is de verblijfplaats onbekend. Wat de daders hebben gedaan, vindt hij "volstrekt onacceptabel". "De bestorming is een optelsom van wat er de afgelopen tijd in de politiek gebeurd is. We moeten nu eerst tot rust komen, we hebben er niks aan om dit te vergroten."
Volgens de burgemeester heeft de aanval te maken met een gebrek aan regie bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. "Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag", concludeert hij. "De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren."

RUTTE

Premier Mark Rutte heeft Molkenboer kort gebeld over de gebeurtenissen in Woerden. "Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit", zegt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing.'' Samenwerking tussen gemeentes om de vluchtelingen op te vangen, is volgens de burgemeester van Woerden ook noodzakelijk. "We bieden humanitaire hulp. Als alle gemeentes dat doen, kunnen we met elkaar veel bereiken."
Niet alleen de beveiliging bij de opvang is opgeschroefd, maar ook rond het winkelcentrum lopen volgens Molkenboer beveiligers. "Daar is onlangs een vluchteling belaagd tijdens het boodschappen doen."

De burgemeester van Woerden tijdens de persconferentie van zaterdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.