Koning viert 750 jaar stadsrechten: Dit is warmste stad

OUDEWATER - Oudewater is op dit moment de warmste stad van Nederland, zei koning Willem-Alexander vrijdagmiddag. Hij was in Oudewater vanwege de viering van 750 jaar stadsrechten en was blij met de goede sfeer in de stad. Koningin Máxima is niet mee.
Het bezoek van de vorst begon met een besloten bijeenkomst in de Grote Kerk, waar de geschiedenis van Oudewater werd verteld in woord, zang en dans.
Daarna liep de koning via de Noorder-Kerkstraat, de Wijdstraat, Visbrug en Korte Havenstraat naar de Markt. Daar onthulde hij een watermonument.
Volgens verslaggever Peter Knieriem viel de drukte langs de route mee, maar het enthousiasme was er niet minder om. Er werd gezwaaid, geklapt en er was een lied. De koning schudde handen en bedankte vervolgens de inwoners van Oudewater.

RONDVAART

Na de wandeling stapte de koning in een platte grachtenboot voor een rondvaart door de historische grachten. Het bezoek aan Oudewater eindigt met een bezoek aan hotel-restaurant Abrona, waar mensen met een verstandelijke beperking werken in de keuken en de huishouding.
Vanwege de rondvaart, is het scheepvaartverkeer in en rond de stad stilgelegd. Het verbod is van toepassing op de Hollandse IJssel en de Lange Linschoten en geldt tot 16.00 uur vrijdagmiddag.

VRIJHEIDSAKTE

Koning Willem-Alexander krijgt ook een nieuw ondertekende vrijheidsakte overhandigd. Die verwijst naar een andere periode uit de historie van Oudewater.
In 1572 was Oudewater een van de eerste twaalf Hollandse steden die Willem van Oranje steunden. Drie jaar later werd het stadje door het Spaanse leger verwoest.

Verslaggever Peter Knieriem over de viering in Oudewater
Koning viert 750 jaar stadsrechten in Oudewater

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.