Ook onderwijsinstellingen met keurmerk krijgen veel 'gele kaarten'

UTRECHT - Hogescholen en universiteiten die een keurmerk hebben waaruit blijkt dat ze hun onderwijs goed controleren, doen dat niet beter dan instellingen zonder dat keurmerk. Net zoveel van hun opleidingen komen niet in één keer door de keuring. Dat meldt DUB, de nieuwssite van de Universiteit Utrecht.
De zogenoemde instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) van onderwijskeurmeester NVAO, waar de Universiteit Utrecht ook aan meedoet, werpt nog weinig vruchten af. Instellingen die ervoor slaagden, krijgen samen evenveel 'gele kaarten' voor hun opleidingen als andere instellingen. Dit blijkt uit een analyse van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie over het stelsel van onderwijskeuringen dat in 2011 van start ging.
Tot eind 2014 kwamen vijftig universitaire opleidingen niet in een keer door de keuring tegen 41 hbo-opleidingen. Deze opleidingen kregen één tot twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen en zich opnieuw te laten keuren.
Dit komt de tegenstanders van een nieuw, uitgebreider stelsel van instellingsaccreditatie waarmee nu in Vlaanderen wordt geëxperimenteerd, goed uit. Daarin mogen geaccrediteerde instellingen hun eigen opleidingen keuren en verdwijnt dus de externe opleidingskeuring door de NVAO.
Ook de Nederlandse universiteiten voelen daar veel voor, schrijft DUB. Dat blijkt uit een rapport dat in samenwerking van universiteiten, hogescholen, het ministerie van Onderwijs, de NVAO, de Onderwijsinspectie en de studentenbonden tot stand kwam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.