Strengere subsidieregels voor boeren in Eemland

BUNSCHOTEN SPAKENBURG - De subsidieregels voor het natuurbeheer in de polders van de regio Eemland worden strenger. Dat heeft de Vereniging Ark- en Eemlandschap de boeren en andere natuurbeheerders in het gebied laten weten.
Het aantal boeren dat geld krijgt voor vogelweidebeheer wordt minder. Voortaan wordt er namelijk alleen nog maar subsidsie gegeven aan grondeigenaren in zogeheten kerngebieden. Dat zijn de weilanden in Ark-en Eemland waar de meeste vogels zitten. In andere gebieden wordt het beheer niet meer gesubsidieerd.

WEIDEVOGELSTAND

Boeren in de kerngebieden krijgen subsidie als ze het land minder bemesten en in het voorjaar minder (snel) maaien dan normaal gesproken het geval is.
Ook wordt de agrarische natuurbeheerders gevraagd om greppels in de weide te graven en deze vol te laten lopen met water, zodat er een voedselrijk gebied voor de vogels ontstaat. De maatregelen zijn goed voor de weidevogelstand.

TELEURSTELLING

Er werd dinsdag tijdens een informatieavond in Bunschoten wisselend op de wijziging van de regels gereageerd. Zo waren er teleurgestelde boeren, omdat zij voortaan geen subsidie meer krijgen. Sommige agrariërs verlieten de zaal, nadat ze het nieuws hoorden. Maar volgens de organisatie was er ook veel enthousiasme en voldoende draagvlak om de plannen uit te voeren.
De maatregelen gaan in vanaf 2016.

Warmelt Swart van Ark en Eemlandschap op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.