Opstelten: Backup NOS bij regionale omroepen

PROVINCIE UTRECHT - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er een plan komt voor het geval de NOS niet kan uitzenden. Donderdagavond ging het beeld op zwart toen de 19-jarige Tarik Z. met een pistool in een studio stond. Om er zeker van zijn dat de NOS als rampenzender kan blijven functioneren, denkt hij onder meer aan een samenwerking met RTL4 en de regionale omroepen.
Opstelten beaamt dat dat niet helemaal wettelijk geregeld is en dat een samenwerking met RTL4 ook voor problemen kan zorgen omdat de beide redacties op een steenworp afstand van elkaar zitten. Maar een zender op zwart, zoals donderdagavond, dat "kan niet en dat mag niet".
Gerard Schuiteman, directeur van de koepelorganisatie voor regionale omroepen ROOS denkt dat het uitzendsysteem zo te maken is dat de uitzending elders kan worden overgenomen. "Er zit nu niet ergens een knop waar je op kunt drukken en dan ga je in Utrecht of Amsterdam verder, maar technisch is dat natuurlijk wel te realiseren."

DEBAT

Tweede Kamerlid Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren wil dat de omroepen snel met elkaar om tafel gaan zitten om elkaar over te nemen. "Een soort fall-backscrenario. Dat zou goed zijn", aldus Bontes. De parlementariër wil maandag een debat over de kwestie aanvragen.
De oproep om elkaars zenders over te nemen in geval van rampen komt op een moment dat de regionale omroepen praten over hun toekomst. Ze moeten van staatssecretaris Dekker van Media 17 miljoen euro bezuinigen en veel nauwer gaan samenwerken. Er gaan daarbij ook stemmen op om de regionale omroepen direct onder de NPO te laten vallen, maar daar was nog geen meerderheid voor te vinden.

Opstelten: Backup NOS bij regionale omroepen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.