Bonussen top failliete Estro terugbetaald

AMERSFOORT - De voormalige directeuren van de omgevallen kinderopvangorganisatie Estro uit Amersfoort hebben de omstreden bonussen die ze kort voor het faillissement ontvingen teruggestort. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde tweede faillissementsverslag van de curator.
Het gaat om bonussen die de bestuurders kregen over 2013 en dit jaar. "Op eigen initiatief, geheel onverplicht en zonder erkenning van enige gehoudenheid daartoe hebben de betrokken bestuurders de ontvangen bonussen aan de boedel terugbetaald", aldus het verslag.
De bonuskwestie zorgde afgelopen september voor veel ophef. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wees toen op juridische mogelijkheden om onterechte bonussen terug te vorderen. Dat is nu niet meer nodig.

VOOROPGEZET

Estro, waar zo'n 30.000 kinderen werden opgevangen, ging eerder dit jaar failliet en maakte direct een doorstart onder de naam Smallsteps. Het Financieele Dagblad schreef afgelopen zomer dat het faillissement een vooropgezet plan is. De voormalige eigenaren zouden er alles aan gedaan om zoveel mogelijk geld aan het bankroet over te houden.
Volgens Abvakabo FNV is de overname van Estro misbruikt om zo op goedkope wijze werknemers te kunnen ontslaan. De vakbond opende een meldpunt voor werknemers, ouders en anderen die zich benadeeld voelen door de overname van Estro. Volgens de bond kwamen er honderden meldingen binnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.