"Tentoonstelling over NSB in Utrecht goed idee"

In het voormalige NSB-gebouw zit tegenwoordig een kinderdagverblijf.
In het voormalige NSB-gebouw zit tegenwoordig een kinderdagverblijf. © RTV Utrecht
UTRECHT - Een tentoonstelling over de NSB in Utrecht zou een goed idee zijn. Dat zegt historicus Chris van der Heijden, verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Hij reageert op de brief die donderdag is bezorgd bij bewoners en bedrijven aan de Utrechtse Maliebaan.
In de anonieme brief staat dat er een NSB-museum komt op nummer 35, waar vroeger het hoofdkantoor van de NSB zat. Het kinderdagverblijf dat nu op de locatie zit, noemt de aankondiging onzin en laster, en vreest voor de veiligheid van de kinderen. De politie heeft extra surveillance naar de wijk gestuurd en stelt een onderzoek in naar de afzender.

BELANGRIJK VERHAAL

Historicus Van der Heijden vermoedt een grap van iemand die enige kennis van de Tweede Wereldoorlog heeft. Zelf heeft hij niet gehoord van plannen om een soortgelijk museum in te richten. Toch zou een serieuze expositie over de relatie tussen de Nationaal-Socialistische Beweging en de stad Utrecht volgens hem een belangrijk historisch verhaal vertellen.
"Ieder mens kan een slachtoffer worden, een omstander blijven of een dader zijn," aldus Van der Heijden, wiens vader lid was van de NSB en de Waffen-SS. Hij schreef onder meer het boek 'Grijs verleden' over hoe de Tweede Wereldoorlog een moreel kompas werd om mensen tot op de dag van vandaag in te delen in 'goed' en 'fout'.

DADERMUSEUM

Eerder pleitte Van der Heijden al eens vergeefs voor een 'dadermuseum' met aandacht voor de NSB, maar ook voor onder meer oorlogsmisdaden zoals in de Abu Ghraibgevangenis in Irak, voor kindsoldaten in Afrika en voor wat er in Guantanamo Bay gebeurt.
Overigens acht Van der Heijden de kans klein dat er een Utrechtse NSB-tentoonstelling of zelfs een uitgebreider dadermuseum komt. Dat het kinderdagverblijf aan de Maliebaan aangifte heeft gedaan is volgens hem illustratief voor de krampachtige omgang met het verleden. "Ik denk dat zo'n museum nog ondenkbaar zou zijn in Nederland, want daar zijn wij veel te bescheten voor."

Brief over NSB-museum schokt Utrechters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.