Amersfoortse filmt spectaculaire boksontknoping

AMERSFOORT - De documentaire 'Bittersweet' is donderdagavond voor het eerst gedraaid in Amersfoort. De film over vrouwenboksen is gemaakt door de Amersfoortse Marieke Niestadt. Ze volgt de Australische bokster Diana Prazak naar een even onverwachte als dramatische ontknoping.
De bokster wil de Zweedse kampioene Frida Wallberg verslaan. Een haast onmogelijke opdracht, maar Diana heeft een geheim wapen. Ze wordt gecoacht door Lucia Rijker, de Nederlandse bokster die zelf zes keer wereldkampioen werd.
De documentaire eindigt met de wedstrijd tussen Prazak en Wallberg. "Ik stond vlak naast de ring te trillen op m'n benen. Het publiek, de klappen. Ik was doodsbenauwd dat Diana iets zou overkomen", zegt Niestadt. Het gevecht krijgt een onverwachte climax. Niestadt wil niet te veel verklappen. "Maar het ging dramatisch mis. Daarna kom je in een rollercoaster."
Volgens de maakster is het leven als professioneel bokster een enorme opoffering. "Het is vooral de weg ernaartoe. Het is psychologisch heel zwaar om die ring in te gaan." Omdat Niestadt zo intens meeleefde met het tweetal, voelde het ook als haar wedstrijd. "We waren echt met zijn drieën onderweg. Ik ben er erg betrokken bij geraakt", zegt ze.
De documentaire was al te zien op festivals in Amerika en won daar meerdere prijzen.

Niestadt: "Ik was doodsbenauwd"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.