Rechter beslist over Utrechtse hondenruzie

UTRECHT - De vermeende verwaarlozing van de Utrechtse hond Bennie was woensdag de inzet van een kort geding. Onderwerp van discussie: zijn gewicht. Terwijl zijn baasje in mei in het ziekenhuis ligt, wordt de langharige schapendoes aan een ander verkocht omdat hij te mager zou zijn.
Als de eigenaar wordt opgenomen, moet zijn zus voor de hond zorgen. Dat lukt haar niet, waarna ze Bennie terugbrengt naar de fokker. "Toen ik de kofferbak opendeed en hij eruit sprong, schrok ik me rot. Hij was veel te mager", vertelt de hoogblonde hobbyfokker in de gangen van het gerechtsgebouw.
Ze ziet naar eigen zeggen de ribben eruit steken. De vrouw verkoopt hem daarom door aan een ander gezin, zonder medeweten van de eigenaar. Dat mag ze doen als de hond geen 'behoorlijke behandeling' heeft gehad, zoals in het contract staat.

LIEVELINGSBEEST

Met het kort geding wil de eigenaar de hond terugkrijgen. De hele middag kijkt hij verbeten voor zich uit. Af en toe trilt zijn stem. "Er is ook echt niets aan de hand. Hij was gezond en heel speels", zegt hij na de zitting. Zijn advocate steekt een sigaret op. "Tien kilo is op die leeftijd gewoon prima, veel honden in Nederland zijn te dik."
De advocate vermorzelt haar brandende sigaret met duim en wijsvinger. Ze gelooft niet dat de hond al verkocht is. "Ik denk dat de fokker hem zelf wil houden. Het was haar lievelingsbeestje", zegt de raadsvrouw. Haar ogen spuwen vuur. "Er is ook geen verkoopsbewijs."
De fokker zegt dat ze nog documenten van de huidige eigenaar nodig heeft voor een bewijs. Ook wuift ze weg zelf interesse te hebben. "Natuurlijk, elk afscheid is zwaar. Maar ik heb al twee teefjes en Bennie is een reu. Dat gaat niet samen."

FACEBOOK

In de rechtszaal wordt flink met modder gegooid. De advocaat van de fokker toont een Facebookgesprek tussen het baasje en de dochter van de fokker. De conversatie moet aantonen dat de man in de war is. Zo noemt hij Bennie ineens 'Donder' en zegt hij als piloot met de hond te hebben gevlogen. "Als hij niet voor zichzelf kan zorgen, hoe kan hij dat wel voor een puppie?", vraagt de advocaat. Zijn collega aan de andere kant countert. "Als je voor twee kinderen kan zorgen, kan je ook voor een hond zorgen."
Na de zitting legt de man het gesprek op Facebook toe. "Bennie heet officieel Donder, maar die naam vonden wij niet leuk. Tegen haar gebruikte ik voor de duidelijkheid 'Donder'. En ik heb inderdaad een keer met een vriend gevlogen die piloot is, samen met Bennie. Die genoot ervan."
De fokker tilt veel zwaarder aan het Facebookgesprek. "Hij stalkt mijn dochter al langer. Nu begon hij tegen haar te praten om drie uur 's nachts. Dat zegt genoeg."

GEWICHT

Hoewel allerlei randzaken de revue passeren, draait de rechtszaak vooral om het gewicht. Was Bennie echt te licht? Volgens de eigenaar niet. Hij zegt dat de fokker hem teveel eten gaf. "Ze wilde dat zijn bak altijd vol zat. Wij hadden daar twijfels bij en gingen naar een dierenarts. Die heeft het inderdaad afgeraden."
De fokker heeft een ander advies. "Ze kunnen beter altijd eten hebben. Deze honden eten zelden te veel." Ze vertelt dat een pup uit hetzelfde nest is gekocht door een dierenarts. "Toen die hond elf kilo woog, was Bennie vier kilo lichter." Voor haar is de lol er door deze rechtszaak vanaf. "Ik ga nooit meer fokken. Door dit gebeuren ben ik er helemaal klaar mee." Ze heeft vijf nesten gehad. "Met puppies leef je op een roze wolk. Nu is het klaar, want het heeft me veel verdriet gekost."
De rechter beslist over twee weken of de eigenaar Bennie terugkrijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.