Utrecht lanceert animatiefilm en Tourlied Blaudzun in Parijs

UTRECHT - Met een animatiefilm en het bijbehorende Tourlied 'Bon Voyage' van Blaudzun heeft Utrecht zich woensdag aan de wereld gepresenteerd in Parijs. In het Frans en Engels sprak burgemeester Jan van Zanen de ruim 4.000 aanwezigen toe die de parcourspresentatie van de Tour de France 2015 bijwoonden in het Palais des Congrès.
"De gemeente, bedrijven en instellingen in Utrecht zijn zich bewust dat dit een unieke kans is voor de stad. Ik wens u een goede reis en een Grand Tour sous le Dom", sprak Van Zanen, die in zijn speech onder meer de Utrechtse fietspassie benadrukte en de stad presenteerde als een centrum van kennis en cultuur. De burgemeester ging in op de historie van Utrecht, maar sprak ook over het nieuwe TivoliVredenburg, het nieuwe stadskantoor en het ingrijpend gerenoveerde station.

ANIMATIEFILM

Na de speech van Van Zanen was de animatiefilm met Utrechtse highlights te zien. De video vertelt het verhaal van Tim, een jongen die met zijn vriendin heeft afgesproken om samen de start van de Tour de France in Utrecht te kijken. Maar hij kan niet bij haar komen, omdat hij aan de verkeerde kant van de dranghekken staat. Hij probeert op allerlei manieren over te steken, wat komische situaties oplevert. Uiteindelijk weet hij op inventieve wijze zijn liefde zichtbaar te maken. De muziek onder de animatiefilm is gemaakt door Amersfoorter Blaudzun. Zijn Tourlied 'Bon Voyage' is nu verschenen als single.

OPERATIE TOUR

De Tourstart in Utrecht is een gigantische operatie voor de stad. Er worden niet alleen 500.000 tot 800.000 toeschouwers verwacht, ook moet een groot deel van de stad op de schop. Middengeleiders, lantaarnpalen en vluchtheuvels op het parcours moeten tijdelijk weg. Ook moet er kilometers hekwerk worden geplaatst en komt er op sommige plekken nieuw asfalt. De renners rijden in totaal ruim 45 kilometer door Utrecht.
De totale begroting voor de Tourstart is 15,6 miljoen euro. De gemeente draagt zes miljoen euro bij, het bedrijfsleven 6,8 miljoen. Onlangs startte een campagne van Le Tour Utrecht om 2500 vrijwilligers te werven. Ook komt er een reeks publieksevenementen om mensen warm te krijgen voor de Tourstart. Daarnaast zijn er 150 à 250 lokale initiatieven van verenigingen, buurten en bewoners.

De Utrechtse Tourfilm
Speech van burgemeester Van Zanen met commentaar van Mari Carmen Oudendijk
Reportage vanuit Parijs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.