Gevolgen najaarsstorm vallen mee

PROVINCIE UTRECHT - Hoewel lokaal windkracht 9 is gemeten en de eerste najaarsstorm van 2014 daarmee een feit is,
blijven de gevolgen vooralsnog beperkt tot kleine schades.
Ook in de provincie Utrecht vallen de problemen mee. De organisatie van de veldrit de Nacht van Woerden heeft uit voorzorg de kinderkoers geschrapt. De avondspits is niet drukker dan normaal. Wel raadt de VerkeersInformatieDienst weggebruikers aan extra alert te zijn. Zware winstoten kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Met name vrachtverkeer, auto's met aanhanger en motorrijders moeten oppassen.

BRANDWEER

Vooral in de kustgebieden kunnen windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur voorkomen en kan het in de loop van de avond harder gaan waaien. De najaarsstorm houdt volgens het KNMI tot woensdagochtend aan. De brandweer en andere hulpdiensten hebben het nog niet extreem druk. Wel is aan de Lage Witsiebaan in Tilburg sprake van flinke schade aan auto's, ontstaan door omgevallen bomen. Ooggtetuigen spreken van een tornado.
De KLM heeft wegens de najaarsstorm tien vluchten geannuleerd. Schiphol meldt dat de luchthaven vooralsnog weinig last heeft van de storm. Door de extreem hoge waterstand zijn er woensdag minder afvaarten naar Texel, Vlieland en Terschelling. Rederij Doeksen laat woensdag zeven afvaarten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling vervallen en vaart op andere tijden.

WATERSCHAP

Waterschap De Stichtse Rijnlanden is extra alert op de weersvoorspellingen. De verwachte neerslag in combinatie met de harde wind kan gevolgen hebben voor de waterstanden. In het gebied van het waterschap zijn de meeste peilen al op het lage peil, het zogenaamde winterpeil ingesteld. Gezien de neerslagverwachtingen en de natte gronden, heeft het waterschap besloten om de waterpeilen, binnen de daarvoor geldende marges, op het laagste niveau te brengen. In bemalingsgebied De Tol bij Kockengen zijn de peilen tijdelijk nog eens extra verlaagd. Het waterschap creëert zo extra mogelijkheden om de neerslag te bergen.
De verwachte harde wind is voor het waterschap aanleiding om dit bemalingsgebied kritisch te volgen. De wind zorgt namelijk voor opstuwing van het water. Bemalingsgebied De Tol is door de geringe marges in het waterbeheer extra kwetsbaar voor grote peilverschillen. In Kockengen liggen de straten zo laag dat er sprake is van wateroverlast als het waterpeil meer dan 5 centimeter stijgt. De inlaten langs de Haarrijn waren preventief al dichtgezet. Als de weersverwachtingen weer normaliseren, gaat het peil weer terug naar het reguliere winterpeil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.