Tour de France: Utrecht presenteert zich in Parijs

UTRECHT/PARIJS - Met een dertienkoppige delegatie onder leiding van burgemeester Jan van Zanen presenteert Utrecht zich woensdag in Parijs aan de wereld. Vol verwachting stapte het gezelschap dinsdag in de Thalys voor wat een eerste hoogtepunt moet worden sinds de stad een klein jaar geleden de Tourstart 2015 kreeg toegewezen.
"We gaan ons spectaculair presenteren met een filmpje dat Utrecht laat zien als een jonge, dynamische en vernieuwende stad. We doen het anders dan anderen", zei projectleider Martijn van Hulsteijn alvorens de trein zich in gang zette.

BLAUDZUN

Tourorganisator ASO maakt woensdag het volledige routeschema bekend in het Palais des Congrès in Parijs, waar meer dan 4000 mensen aanwezig zijn. De Tour begint op 4 juli met een individuele tijdrit in de Domstad. Singer-songwriter Blaudzun levert de begeleidende muziek bij de presentatie in Parijs, Van Zanen zal de aanwezigen toespreken.
Utrecht wordt op de kaart gezet, zoals Van Hulsteijn het uitdrukt. "Utrecht heeft een sterke economie, is al twee jaar op rij gekozen tot meest competitieve regio van Europa. Maar de stad is qua naam niet overal herkenbaar. Dat moet dankzij de Tour veranderen." De wethouder van economische zaken, stadspromotie 'en Tour', Jeroen Kreijkamp, stapte even enthousiast de trein in. "Dit is het moment waarop Utrecht zich gaat presenteren aan de wereld."
Het enige dat tot nu toe officieel bekend is over het Tourparcours in 2015, zijn de gegevens over de start in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar het Zeeuwse Neeltje Jans. Er gaan wel al diverse geruchten over het parcours. Zo zouden de Tourrenners onder meer Antwerpen, Hoei, Lille, Normandië, Bretagne, Pau en L'Alpe d'Huez aan doen.

OPERATIE TOUR

De Tourstart in Utrecht is een gigantische operatie voor de stad. Er worden niet alleen 500.000 tot 800.000 toeschouwers verwacht, ook moet een groot deel van de stad op de schop. Vluchtheuvels, middengeleiders en lantaarnpalen op het parcours moeten tijdelijk weg. Ook moet er kilometers hekwerk worden geplaatst en komt er op sommige plekken nieuw asfalt. De renners rijden in totaal ruim 45 kilometer door Utrecht.
De totale begroting voor de Tourstart is 15,6 miljoen euro. De gemeente draagt zes miljoen euro bij, het bedrijfsleven 6,8 miljoen. Onlangs startte een campagne van Le Tour Utrecht om 2500 vrijwilligers te werven. Ook komt er een reeks publieksevenementen om mensen warm te krijgen voor de Tourstart. Daarnaast zijn er 150-250 lokale initiatieven van verenigingen, buurten en bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.