"Ordina fraudeerde met aanbestedingen"

NIEUWEGEIN - ICT-leverancier Ordina in Nieuwegein heeft gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en de gemeente Rotterdam. Dat blijkt uit informatie waar het tv-programma Zembla over beschikt.
Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick toegespeeld gekregen en beschikt daardoor over zo'n honderdduizend e-mails en over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van Ordina. Het bedrijf heeft de authenticiteit van de informatie bevestigd, maar houdt vol dat er niets illegaals is gebeurd met de aanbestedingen in de periode 2005-2010.

ONDERZOEK

Een intern onderzoek dat Ordina heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft tot dusver geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid. Dat laat de

automatiseerder donderdag weten naar aanleiding van beschuldigingen.
De Brauw Blackstone Westbroek heeft ruim een half miljoen (digitale) documenten en bestanden van Ordina doorzocht. Ook heeft het advocatenkantoor uitvoerig gesproken met een groot aantal betrokken personen. Het onderzoek richtte zich op de periode van 2005 tot en met 2010, en werd gehouden in de periode juni en juli, nadat Ordina door Zembla was benaderd.
In augustus meldde de redactie van het televisieprogramma zich opnieuw bij het ict-bedrijf met een aantal nieuwe aanbestedingszaken uit dezelfde periode waarmee iets mis zou zijn. De Brauw Blackstone Westbroek buigt zich daar momenteel nog over. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.
Ordina stelt dat het de afgelopen jaren zijn regels en procedures voor wat betreft aanbestedingen flink heeft aangescherpt. De komende periode zal binnen de onderneming extra aandacht worden besteed aan integriteit.
Ordina is door het nieuws hard onderuit gegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf verloor bijna een vijfde van zijn beurswaarde.

Werkwijze Ordina niet in de haak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.