Utrecht heeft 36 miljoen extra nodig voor begroting

UTRECHT - De gemeente Utrecht doet volgend jaar een groot beroep op de financiële reserves. Dat blijkt uit de begroting die burgemeester en wethouders maandagochtend hebben gepresenteerd. Om alle plannen voor het nieuwe jaar te kunnen betalen, heeft Utrecht meer dan 36 miljoen euro extra nodig.
De grootste uitdaging ligt bij de extra taken die Utrecht volgend jaar krijgt. Net zoals alle andere gemeenten wordt Utrecht in januari verantwoordelijk voor onder meer de jeugdzorg en extra welzijnswerk.
Het budget dat het Rijk nu voor deze taken heeft is groter dan de zak geld die gemeenten straks meekrijgen. Utrecht gaat dan ook een dringend beroep doen op mantelzorgers, vrijwilligers en eigen initaitieven van inwoners.

WERKLOOSHEID

De stad moet de komende jaren ook meer gaan doen om (jonge) werklozen weer aan een baan te helpen, terwijl het aantal bijstandsgerechtigen juist toeneemt. Utrecht heeft zichzelf het doel gesteld om in 2018 de laagste werkloosheid van Nederland te hebben. De stad wil de bedrijvigheid in de stad stimuleren door de invoering van een speciaal ondernemingsfonds.
Utrecht belooft in 2015 met plannen te komen om oude wijken op te knappen. De gemeente wil daarbij zo weinig mogelijk huizen slopen. Om het inwonersaantal te laten groeien, zet de stad ook in op nieuwbouw. Vooral in Leidsche Rijn moeten meer huizen gebouwd worden.

TOURSTART

De gemeente wil geld besparen door efficiënter gebruik te maken van sportterreinen. Daarover gaat het college in gesprek met sportclubs, die de accommodaties bijvoorbeeld in eigen beheer kunnen krijgen. De Tourstart kost de stad juist veel geld en die investering probeert het college de komende jaren terug te verdienen. Zo wil Utrecht zich meer profileren als een stad van grote evenementen en festivals.
Verder stelt het college vast dat er meer sponsorgeld nodig is om de exploitatie van TivoliVredenburg rond te krijgen en blijft de grondexploitatie bij Leidsche Rijn Centrum een financieel risico. Ook moet de stad blijven inzetten op "zwaar jongerenwerk" in Overvecht, om (criminele) jeugdgroepen aan te pakken.

MILIEUZONE

De stad begint volgend jaar met grote verkeersprojecten, zoals de aanleg van de Uithoftram. Ook wordt een begin gemaakt met de plannen om de stad minder aantrekkelijk te maken voor auto's, zoals de invoering van de omstreden milieuzone. Verder wil de stad bij bouwprojecten nog meer rekening houden met de aanwezige flora en fauna.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.