Ministerie: over 10 jaar wc in alle treinen

PROVINCIE UTRECHT - In elke stoptrein waarmee meer dan een derde van de passagiers een half uur achtereen reist, moet vanaf 2015 een wc zijn. En 10 jaar later moeten alle treinen een toilet aan boord hebben. Dat schrijft staatssectretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur aan de Tweede Kamer.
Haar doelstelling om alle treinen met een wc uit te rusten, betekent wel dat veel treinen moeten worden verbouwd. Omdat die niet allemaal tegelijk uit de dienstregeling worden gehaald, zal de NS reguliere onderhoudsbeurten moeten gebruiken om de kleinste kamertjes aan te leggen.
De NS heeft al laten weten per 2015 alleen nog maar treinen met wc te bestellen. Intercity's komen in de praktijk al allemaal tegemoet aan passagiers met hoge nood, maar het probleem speelt zich voornamelijk af in Sprinters.
De NS had al toegezegd de Sprinters uit te gaan rusten met een toiletpot, urinoir, opklapbare tafel om een baby te verschonen en een wasbak. Op het ontwerp heeft de NS samen met de TU Delft jarenlang gestudeerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.